Dotarła do Ciebie informacja, że zmagasz się z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym? Spokojnie to nie koniec świata! Oczywiście nawyki żywieniowe muszą się całkowicie zmienić, ale przejście na dietę nie musi być bolesne. Doskonale widać to na przykładzie pieczywa.

Poznaj prawdziwy smak pieczywa

Jako osoba z cukrzycą musisz ograniczyć ilość cukrów prostych w diecie. Niestety, ale większość bułek w sklepach to prawdziwe bomby węglowodanowe. Pamiętaj jednak, że rezygnacja z nich wyjdzie na dobre nie tylko Tobie, ale całej rodzinie.

Jakie bułki dla cukrzyków są najlepsze?

Te, które zostały stworzone z mąki pełnoziarnistej! W praktyce oznacza to, że wystarczy postawić na bułki wypieczone z mąki z pełnego przemiału, mąki graham lub z mąki razowej. Nie można zapomnieć, że określenie np. razowy odnosi się do sposobu, w jaki mąka została wytworzona. Co to oznacza w praktyce?

To czy pyszna bułka została stworzona z mąki pszennej, żytniej, czy też ich mieszkanki ma małe znaczenie. Najważniejsze jest to, w jaki sposób stworzona została sama mąka. W trakcie produkcji mąki, z której tworzone jest białe pieczywo, od ziaren oddzielane są m.in. otręby (zewnętrzna część ziarna).

To właśnie otręby i inne części ziarna muszą być obecne w męce cukrzyka.

Podsumowując, diabetyk zdecydowanie powinien zrezygnować z białego pieczywa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby cieszyć się smakiem bułek z mąki graham, czy też razowej.

Uważaj na niepełne informacje dotyczące składu

Osoba zmagająca się z cukrzycą musi być szczególnie wyczulona na faktyczny skład. W sklepach często znaleźć można zarówno barwione bułki, jak i chleb. Co to oznacza dla diabetyka? Przede wszystkim to, że ciemna bułka może mieć bardzo wysoki indeks glikemiczny.

Dzieje się tak, gdy do wysoko oczyszczonej mąki dodawane są barwniki. Jest to szczególnie problematyczne, gdy bułki kupowane są w supermarkecie, gdzie często klient nie ma możliwości sprawdzenia składu. Dlatego zawsze warto stawiać na sprawdzonych dostawców.

Wybierz odpowiednią mąkę

Co, jeżeli bułki będą robione w domowym zaciszu? W takim wypadku zawsze należy stawiać na mąki jak najwyższego typu, w okolicy 2000.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *