Dobrym wyborem jest chleb pełnoziarnisty, który jest skarbnicą cennych składników odżywczych. Na tym jednak nie koniec bo pieczywo produkowane jest z różnych surowców, dlatego może mieć inny smak i właściwości. Warto poznać, jakie wypieki będą optymalnym wyborem pod kątem zdrowia.

Najzdrowsze chleby, czyli jakie?

Pieczywem nie należy się objadać, ale nie trzeba go sobie odmawiać. Kluczowe jest znalezienie takiego, którego spożywanie będzie korzystne dla naszego zdrowia. Do najzdrowszych chlebów z pewnością można zaliczyć te pełnoziarniste, owsiane, żytnie. Jak widać, wybór jest spory, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie coś smacznego. Ważne będzie to, aby sięgać po jak najmniej przetworzone pieczywo, najlepiej całkowicie rezygnując z tego powstałego z rafinowanej, białej mąki. Najzdrowszy chleb to taki, którego skład opiera się na nieoczyszczonych zbożach. Zasada jest taka, że im chleb pełnoziarnisty będzie ciemniejszy, tym staje się zdrowszy ze względu na znaczne mniejszą zawartość niepożądanych składników i dodatków. W chlebie tym znajdziemy sporo witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Jego spożywanie wpływa korzystnie na działanie układu pokarmowego i nerwowego.

Sporo osób sięga po chleb, który ma specyficzny posmak. Ważne jest to, aby powstał on na naturalnym zakwasie, co zwiększa jego wartość odżywczą. Uznaje się go za bardzo zdrowy rodzaj pieczywa, którym można zajadać zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Pasują do niego dodatki z każdej grupy smakowej. Okazuje się, że to właśnie w chlebie razowym znajduje się najwięcej składników odżywczych i błonnika pokarmowego, dlatego zyskał miano tego najzdrowszego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *