Pieczywo gości na naszych stołach od wieków, obecnie można przebierać do woli w rodzajach chleba, dzięki czemu nie ma mowy o monotonnym jadłospisie. W zależności od tego, z jakich składników powstało pieczywo, będzie miało ono inny wygląd, walory smakowe i wartości odżywcze. Od lat prym wiedzie chleb żytni, który stawowi znacznie zdrowszą alternatywę dla tego pszennego. Cechuje się ciemniejszym kolorem i bardziej wyrazistym smakiem. Zawiera również szereg cennych substancji, w tym witaminy i minerały. Jak najbardziej warto się nim zainteresować i włączyć do swojego codziennego menu.

Czy warto sięgać po chleb żytni? Poznaj korzyści

Chleb żytni poznamy po jego specyficznym smaku – kwaśnym i ziemistym. Dużą zaletą tego pieczywa jest zdecydowanie mniejsza zawartość problematycznego glutenu niż w tym pszennym. Żyto góruje nad pszenicą również pod kątem wartości odżywczych. Zrobiony z niego chleb zawiera nie tylko cenny błonnik pokarmowy, ale też szereg witamin i minerałów. Wymienić można tutaj selen, tiaminę, mangan, ryboflawinę, miedz, żelazo, kwas foliowy, witaminę B6. Na tym jednak nie koniec dobroci. Zjadając pieczywo żytnie, dostarczamy sobie pewne ilości cynku, magnezu, fosforu, wapnia, kwasu pantotenowego i innych wartościowych związków. Wystarczy kilka kromek takiego pieczywa do tego, aby poczuć sytość, która będzie utrzymywała się przez relatywnie długi czas. Wiele mówi się też o korzystnym wpływie żyta na nasz organizm – poprawa zdrowia serca, redukcja stanu zapalnego, mniejsze ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, mniejsze skoki poziomu cukru we krwi.

Dobrej jakości pieczywo zawsze mile widziane, ale gdzie je kupić?

Chleb żytni może być bardzo zdrowy i odżywczy pod warunkiem, że został wykonany z wysokiej jakości składników, bez żadnych sztucznych dodatków typu ulepszacze, wzmacniacze smaku, spulchniacze czy chemiczne aromaty. Warto wobec tego poszukać zaufanego źródła, gdzie będziemy mieć pewność co do jakości oferowanych produktów. Chleb żytni i szereg innych rodzajów pieczywa ma w swojej ofercie Piekarnia Rodzinna. Wszystkie wyroby powstają z wysokiej jakości produktów, zgodnie z tradycją i należytą starannością na każdym etapie powstawania. Warto spróbować przy okazji pysznych rogali z ciasta francuskiego, drożdżówek z nadzieniem, pączków, kruchych ciastek, ciast, naturalnych bułek, pizzerek, cebulaków, pasztetów z różnym nadzieniem. Jak widać, oferta jest bogata i różnorodna, dzięki czemu nawet najbardziej wymagający konsumenci znajdą coś dla siebie i będą w pełni zadowoleni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *