O cieście francuskim słyszał chyba każdy. Jest ono na tyle popularne na całym świecie, że większość osób miała okazję nie raz go skosztować i to w różnych wydaniach. Charakterystyczna dla niego jest złożona struktura, co czyni je bardzo wyjątkowym. Ciasto francuskie może być kruche, suche, miękkie czy ciągnące się. Sięga się po nie zarówno do wypieków w wersji wytrawnej, jak tych na słodko. Obecne było już w czasach starożytnych z tym, że wówczas jego skład był nieco odmienny od dzisiejszej wersji ciasta francuskiego.

Przydatne informacje na temat ciasta francuskiego

Opierając się na nazwie, ciasto francuskie powinno pochodzić z Francji, ale rzeczywistość jest nieco inna. Trzeba pamiętać o tym, że zamysł na tego typu ciasto powstało już w czasach starożytnych. Różnica była taka, że używano wówczas oleju zamiast masła do wypieku ciasta. Jest wiele teorii na temat tego, jak powstało obecnie znane każdemu ciasto francuskie. Niektórzy mówią, że był to przypadek, a inni upatrują się w tym celowego działania. Struktura ciasta francuskiego wynika nie z samych składników i użytych proporcji, ale przede wszystkim z techniki jego wyrabiania. Jest ono połączeniem ciasta pierogowego z masłem. Do jego przygotowania niezbędne są tłuszcz, mąka, jaja i woda. Ważne jest to, aby użyć zbóż z dużą zawartością glutenu. Do tego dodaje się jeszcze sól i kwasy organiczne. Masło często jest zastępowane margaryną. Pomimo prostego składu sam proces powstawania ciasta francuskiego jest procesem czasochłonnym. Trzeba rozwałkowywać ciasto, następnie je składać i wałkować, schładzać. Klasyczna metoda składa się z aż sześciu etapów. Ciasto francuskie można określić mianem lekkiego, puszystego wypieku, który sprawia wrażenie, jakby został nadmuchany powietrzem.

Co można przygotować z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie ma szerokie zastosowanie. Można z niego stworzyć przeróżne potrawy, desery. Ze słodkich wyrobów wymienić można rożki, grzebienie, rurki, koperty, croissanty, diablotki, języki, tarty, napoleonki. Sięga się po nie także w przypadku przekąsek takich jak paluszki i paszteciki. Z rozwałkowanego ciasta francuskiego można wykrywać dowolne kształty, po czym wykładać na nie dodatki w wersji słodkiej lub wytrawnej, po czym zawijać/skręcać. Możliwości jest naprawdę sporo, o czym doskonale wie każda piekarnia. To właśnie tam powstają najróżniejsze wyroby z użyciem ciasta francuskiego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *