Cukrzyca to choroba, która dotyczy coraz większej grupy społeczeństwa. Powody powstawania cukrzycy są różne i nie do końca poznane. Ma tu wpływ zarówno czynnik genetyczny, jak i środowiskowy – bardzo często jest to niewłaściwy sposób odżywiania się. Niezależnie od powodów rozwinięcia się choroby, osoby nią dotknięte muszą w pewnym stopniu zmodyfikować swoją dietę. Niezwykle istotne jest ograniczenie spożywanych cukrów prostych. Dlatego właśnie diabetycy nie powinni jeść pieczywa z mocno przetworzonej mąki, które charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym. Na szczęście łatwo dostępne jest pieczywo, które może być jedzone przez wszystkich. A co najważniejsze – jest również bardzo smaczne!

Pieczywo dla diabetyków – czym się charakteryzuje?

Jak już wspomniano pieczywo dla cukrzyka nie powinno zawierać dużej ilości cukrów prostych. Odpadają więc słodkie bułki i drożdżówki – o ile zawierają cukier, miód czy podobne produkty. Jednak najważniejszym wskaźnikiem jest w tym przypadku IG – indeks glikemiczny. IG jest to wskaźnik, który można wyznaczyć dla każdego produktu spożywczego. Oznacza on to, w jakim stopniu dany produkt podnosi poziom glukozy we krwi w czasie dwóch, do trzech godzin po spożyciu. Najwyższym IG charakteryzuje się czysta glukoza, dla której wynosi on równe 100. Produkty o niskim indeksie glikemicznym to takie, dla których wynosi on poniżej pięćdziesięciu punktów. Diabetycy powinni jeść rzeczy o jak najniższym IG – tym samym utrzymywać niski poziom glukozy we krwi. Dlatego właśnie wyjątkowo niekorzystne jest dla nich jedzenie pieczywa z wysoko przetworzonej mąki – która charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym. Jakie zatem pieczywo mogą jeść?

Najlepszy jest zdecydowanie chleb z nieprzetworzonej mąki razowej – z pełnego ziarna. Idealne będzie pieczywo z dodatkiem otrąb, czy różnego rodzaju ziaren. Takie pieczywo zawiera duże ilości błonnika, a więc jest korzystne dla zdrowia. Przede wszystkim jednak charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu jest bezpieczne dla osób z cukrzycą. W przypadku pieczywa z mąki pszennej ważne jest by miało ono w składzie mąkę jak najmniej oczyszczoną. Zdecydowanie poleca się tu pieczywo orkiszowe (orkisz ma dużo niższy IG od zwykłej pszenicy). O wiele lepsze będą jednak chleby i bułki wykonane z mąki żytniej i owsianej. Należy unikać pieczywa z mąki kukurydzianej, gdyż jej IG jest bardzo wysoki. Niskim indeksem glikemicznym charakteryzują się jeszcze mąki: gryczana, sojowa, z cieciorki – dlatego właśnie ich dodatek może się znaleźć w pieczywie dla diabetyków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *