Tłusty czwartek – zwyczaj obchodzony od lat

W tym roku tłusty czwartek przypada 11 lutego. W tym dniu wiele osób objada się pączkami. Tradycja mówi, że wówczas będzie każdemu dobrze się wiodło przez cały rok. Skąd wywodzi się ten zwyczaj oraz jakie pączki są popularne w innych państwach?

Skąd wywodzi się zwyczaj tłustego czwartku?

Tradycja ta sięga osiemnastego wieku. Już wówczas w tym wyjątkowym dniu obficie objadano się pączkami. Niemniej smakowały one nieco inaczej, niż współczesne wyroby. Ówczesne pączki nie posiadały słodkiego nadzienia, natomiast były pełne słoniny oraz tłustych skwarek. Zgodnie z panującym zwyczajem ludzie uważali, że w tym dniu należy najeść się na zapas, aby nie czuć głodu podczas zbliżającego się postu.

Z biegiem lat ów zwyczaj uległ modyfikacji. Z czasem zaczęto wierzyć w to, że osobę która znajdzie w pączku orzech czeka prawdziwa fala pomyślności.

Objadanie się tymi słodyczami w tłusty czwartek jest wciąż bardzo modne. Dziś mnóstwo gospodyń domowych oprócz tradycyjnych pączków wypieka faworki oraz inne słodkie ciasteczka.

Jakie paczki są wypiekane na świecie?

W naszym kraju najpopularniejsze są pączki nadziane marmoladą truskawkową lub wieloowocową, ale w poszczególnych krajach przybierają one zupełnie inną postać.

? Już 11 lutego tłusty czwartek, wszyscy, którzy już zdążyli porzucić noworoczne postanowienie diety, bez wyrzutu zjedzą kilka sztuk. Jednak zgodnie z przesądem każdy powinien zjeść minimum jedną sztukę, aby wiodło mu się przez resztę roku. Aby umilić Wam oczekiwanie na to jedno z milszych wydarzeń w kalendarzu kulinarnym, zapraszamy do czytania ? Pączkątującej Bezy Wiedzy. Już dziś część pierwsza. Pączki na świecie. Zachęcamy do czytania

?? Jak zapewne widzieliście w niejednym amerykańskim filmie, funkcjonariusze policji zajadają się czymś, co u nas zwie się popularnie oponkami, tyle że różni się rozmiarem. W USA to jednak typowy amerykański pączek, czyli Donut. Są to obręcze z dziurą w środku zamiast nadzienia. W kolorowych posypkach, czekoladzie, lukrowane czy z orzechami. Słodkie ciastka mają kształt obręczy i są dekorowane kolorową posypką, czekoladą lub lukrem.

Tłusty czwartek 2021

?? ?? Belriner Pfannkuchen to bardzo podobny do naszego produkt. Puszysty, lekki z nadzieniem owocowym, posypany cukrem pudrem lub lukrem. Przymiotnik „berliński” jest w tym przypadku dość istotny, bo samo słowo Pfannkuchen oznacza także naleśnik, więc przy zamówieniu można się zdziwić, jakie Ci Niemcy mają dziwne pączki. Popularne są również Ausgezogene ( po polsku rozciągnięte), czyli wersja pączków bez nadzienia, o bardzo charakterystycznych kształtach z grubym brązowym brzegiem i cienkim jasnym wnętrzem.

?? W Hiszpanii pączki nazwane są gniazdkami. Przygotowywane z ciasta parzonego, takiego jak na ptysie. Podawane się je z dużą ilością lukru.

?? Oliebollen to holenderska odmiana, która stanowi tradycyjną, potrawę sylwestrową. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak racuchy. Robi się je z ciasta drożdżowego, do którego dodawane są rodzynki, suszona żurawina, czy kawałki jabłka.

?? Zeppole, włoska wersja pączka. Przypominają nasze ptysie z kremowym nadzieniem. Wypiekane są specjalnie na Dzień Ojca. Niektóre z ciasta drożdżowego inne z ciasta na pizze, a także z dodatkiem ricotty. Nadziewane są dżemem lub kremem i posypywane są cukrem pudrem.

Zwyczaj jedzenia pączków w Polsce w tłusty czwartek sięga XVII wieku. Jednak były to pączki o trochę innym smaku. Zamiast słodkiego nadzienia były pełne ? słoniny i skwarek. Wynikało to z faktu, iż w tłustym czwartku, chodziło o to, by najeść się na zapas, przed zbliżającym się postem.

Nieco nowszy zwyczaj, to sposób na szczęście. Wg. tradycji, kto znajdzie ? orzecha w pączku, tego czeka prawdziwa fala pomyślności.

Jest tylko jedna miejscowość w Polsce ??, która w nazwie ma słowo pączek. Jest to pączek gorzycki, znajdujący się oczywiście na Podkarpaciu. Nazwa jednak nie pochodzi od naszego słodkiego bohatera, a od wzniesienia dawniej zwanego Górką Plebańską

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *