Z tej mąki to chleba nie będzie” – z pewnością wiele osób spotkało się z takim porzekadłem, które obecnie, wbrew swojemu wydźwiękowi nie odnosi się do wypieków, ale do sytuacji, w której sprawy nie toczą się z korzyścią dla nas. Niemniej jednak, przysłowie to można zastosować w pracach piekarniczych, ponieważ zgodnie z nim, nie każda mąka nadaje się do pieczenia tradycyjnego, smacznego chleba.

Mąka dla piekarni

Jak wiadomo, można wyróżnić szeroką gamę wyrobów piekarniczych, do których pieczenia używamy różnego rodzaju mąki; najczęściej jest to mąka pszenna, stosowana do większości białego pieczywa, zarówno wytrawnego, jak i słodkiego czy słonego. Taki rodzaj mąki zawiera skrobię, gluten, magnez, cynk, wapń, fosfor, a także błonnik, ułatwiający przemianę materii i poprawiający perystaltykę jelit.

Typy mąki pszennej

 

 

Mąka pszenna klasyfikowana jest na 9 typów, oznakowanych liczbami, i są to:
– typ 450 – mąka tortowa,
– typ 500 – o szerokim zastosowaniu – od wyrobu makaronów po słodkie
wypieki,
– typ 550 – najlepsza do wypieków drożdżowych, zasmażek,
– typ 650 – polecana do pieczenia chlebów i bułek drożdżowych,
– typ 750 – dobra na pizzę,
– typ 1400 – odmiana sitkowa, odpowiednia do pieczenia chleba,
– typ 1850 – graham, wypełniona błonnikiem i otrębami, zalecana do
pieczenia chleba,
– typ 2000 – mąka razowa,
– typ 3000 – mąka z pełnego przemiału.

Następnym rodzajem jest mąka żytnia chlebowa, zasobna w otręby i błonnik – jest to produkt tworzony z żyta, wykorzystywany do pieczenia tradycyjnego chleba na zakwasie żytnim lub wraz z mąką pszenną używana do wypieków pszenno-żytnich.

Mąka o specyficznych właściwościach i specjalnym przeznaczeniu

Inny rodzaj mąk, również obecnych w piekarni, to produkty stosowane jako domieszka składników niektórych wypieków i zaliczamy do nich: mąkę gryczaną, orkiszową, owsianą, kukurydzianą, jęczmienną oraz ryżową.

Każdy rodzaj mąki używany jest do innego rodzaju wypieków, lecz w niektórych recepturach, kilka rodzajów można ze sobą łączyć, tworząc w ten sposób oryginalną mieszankę, która doda gotowemu wypiekowi nowy, subtelny smak i aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *