Chleb na polskich stołach to klasyka od wieków, ale jeszcze smaczniejsza okazuje się być bułka. Można zdecydować się na taką w klasycznym wydaniu lub sięgnąć po coś bardziej wyszukanego, wzbogaconego o przeróżne dodatki typu ziarna, nasiona itd. Obecnie możliwości jest naprawdę sporo, dzięki czemu mamy wiele okazji do spróbowania czegoś nowego, co w wielu przypadkach z pewnością zachwyci nasze kubki smakowe. Uniwersalność bułek sprawia, że pasuje do nich praktycznie wszystko – wędliny, nabiał, kremy czekoladowe, pasty warzywne, pasztety, słodkie konfitury i szereg innych przysmaków.

Bułka niejedno ma imię

Bułki można obecnie kupić w każdym sklepie spożywczym, ale najlepiej smakują te świeżo wypieczone, chrupiące. Takie właśnie produkty ma w swojej ofercie Piekarnia Rodzinna. Jeśli cenimy sobie unikalny smak i zdrowie, warto kupować w piekarni stawiającej na naturalność i tradycję, co przekłada się na niezwykły smak i wysoką wartość pieczywa. Jak najbardziej może mieć ono korzystny wpływ na nasz organizm pod warunkiem, że powstanie z odpowiednich surowców. Wszystkie etapy produkcji mają znaczenie, muszą następować we właściwej kolejności i stosownym czasie. Produkty masowej produkcji w żaden sposób nie dorównują tym na bazie naturalnych, tradycyjnych receptur. Do wyboru mamy kajzerki, grahamki, bułki maślane, pszenne, żytnie, mieszane, bagietki, obwarzanki, precle, ciabatty, brioszki, bajgle, baozi, lussekatt. Klasyczna bułka powstaje z mąki pszennej, może być wzbogacona o mak czy sezam. Alternatywą dla tej o okrągłym kształcie będzie ta w wersji kwadratowej, obsypana mąką. Te z dodatkiem kukurydzy mają żółtopomarańczowe zabarwienie, delikatny słodkawy smak i aromat. Wybrać możemy bułkę wieloziarnistą o wydłużonym kształcie. Świetnym połączeniem będzie bułka pszenno-razowo-żytnia, najlepiej posypana ziarnami słonecznika.

Wiele osób bardzo lubi sięgać po pszenną bułkę z makiem o jakimś finezyjnym kształcie. Nie brakuje bułek z różnymi przyprawami typu czosnek, papryka czy jakieś zioła. Jeśli szukamy czegoś bardziej pożywnego, chrupiącego, można zdecydować się na bułkę z sezamem, pestkami dyni, wspomnianymi wcześniej pestkami słonecznika, nasionami lnu. Tego typu dodatki nie tylko zwiększają walory odżywcze, ale też smakowe, nadają pieczywo wyjątkowego charakteru. Bułki mogą być też w wersji słodkiej, szczególnie te powstałe na bazie ciasta drożdżowego, gdzie nie oszczędzano na jajkach. Niezależnie do wieku dużą popularnością cieszą się aromatyczne bułki maślane, o lekko słodkim smaku, mogące mieć nawet kształt ciekawej plecionki. Wydłużoną bułką będzie bagietka z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Przepyszną opcją jest pszenna bułka wzbogacona o ser zapiekany w cieście, która idealnie sprawdzi się w roli pizzerinki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *