Jeśli sięgać po pieczywo, to tylko z wysoką zawartością błonnika. A zatem idealnym rozwiązaniem będzie pieczywo razowe, które zawiera go całkiem pokaźne ilości.

Pieczywo razowe a błonnik

Pieczywo razowe zawiera w sobie duże ilości błonnika, dlatego jego spożywanie jest polecane zdecydowanie bardziej niż zjadanie białego. Wynika to z korzyści, jakie zapewnia przewodowi pokarmowemu. Istotne jednak jest nie tylko to, jaki rodzaj pieczywa zjadamy, ale i jakie produkty spożywcze dobieramy jako dodatki do chleba.

Tradycyjny razowy chleb

W przypadku tradycyjnie wypiekanego chleba razowego, mamy do czynienia z wypiekiem o subtelnym i delikatnym smaku. Chleb ma nieco kwaskowaty posmak, który idealnie komponuje się np. z warzywnymi dodatkami.
Warto wiedzieć, iż chleb razowy posiada właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki, czyli substancje bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jaki jeszcze pozytywny wpływ na organizm ma pieczywo razowe Błonnik zapewnia świetną perystaltykę jelit, a także pomaga utrzymać odpowiedni metabolizm.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *